6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı? 6 Aylık Ek Gıda Örnekleri

6 Aylık Bebek Beslenmesi çok önemli, gelişim dönemi bebeklerimizi çok iyi bakmamız gerekiyor, zihinleri ve bedenlerinin en hızlı geliştiği dönemler de anne sütü çok önemli. Detaylı bilgileri anlatmaya çalıştık.

6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı? 6 Aylık Ek Gıda Örnekleri
12 Nisan 2022 - 01:30 - Güncelleme: 12 Nisan 2022 - 01:31
Bebeğiniz altı aylıkken ilk ek gıdalara alerjisi daha az olan ve bebeğin sindirim sistemini bozmayacak sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıllar başlanmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler mevsime göre elma, armut, muz, şeftali, kayısı, erik ve avokado olabilir. Daha sonra tamamlayıcı gıdalara yoğurt eklenebilir. Bu sıra doktorunuzun tavsiyesi ile değişebilir. Ayrıca bebeğinizin kabul durumuna göre sıralama değişebilir.

Bebeğiniz ek gıdalara alıştıkça, sebze ve meyve pürelerine pirinç, irmik gibi tahılları eklemeye devam edebilirsiniz. Ardından menüye önemli bir hayvansal protein kaynağı olan yumurta sarısını ekleyebilirsiniz.

6 Aylık bebek ek gıda ile besleme

Sebzeler kaynatılarak, tercihen buharda pişirilir. Haşlanan sebzeler metal bir kevgir ile ezilir ve tüketilmeden önce biraz zeytinyağı ilave edilerek bebeğe verilir. İlk sebzelere birer birer alışan bebeğiniz için 2 veya 3 sebzeyi birlikte kaynatıp karışık püreler verebilirsiniz. Hatta pirinç veya irmik gibi bazı tahılların eklenmesi uygun olacaktır. Örneğin patates + havuç + pirinç ve patates + kabak + pirinç gibi karışık sebze püreleri hazırlanabilir. Sebze püresini az miktarda alıştırdıktan sonra bebeğinizin tahammülü varsa öğün olarak 40-60 ml hazırlayabilirsiniz.

Meyveler hazırlanırken cam rende ile püre haline getirilmelidir. Bazen meyve kaynatılıp içine tahıl (irmik) eklenerek püre haline getirilebilir. Meyve suyu asla meyveye tercih edilmemelidir. Meyve suyu sadece tatlı bir içecektir. Meyveler püre şeklinde posa ile verilmelidir. Daha sonra meyve püreleri biraz meyveye alışan bebeğe karışım olarak verilebilir. Elma+armut veya avokado+muz gibi karışık püreler. Tahıl püreleri elma + irmik veya armut + irmik pişirilerek de hazırlanabilir.

Yoğurt yapmak için pastörize günlük süt kullanılmalıdır. Fermantasyon için yoğurt mayası tercih edilebilir. 1-2 tatlı kaşığı ile başlayan yoğurt yavaş yavaş artırılır. Yemek olarak 40-60 ml olarak uygulanabilir. Bazen yoğurdun tadı bebekler için ekşi olabilir, bu yüzden meyve ekleyerek sunabilirsiniz. Bazen içine pirinç ekleyip yoğurt çorbası gibi ama koyu bir püre kıvamında yapabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken bir diğer nokta ise aile büyüklerinin her zaman bebeklere çorba hazırlamak istemesidir. Ancak çorba sıvı bir gıda olduğu için bebeğin çok küçük midesini zaten doldurur ve bebeğin en hızlı büyüme döneminde daha az kalori tüketmesini sağlar. Bu nedenle bebekler için hazırlanan yiyeceklerin her zaman püre kıvamında, hatta bebeğin tolere edebileceği kıvamda olması gerekir.

Tamamlayıcı gıdalara başladığınız bu ilk ayda bebeğiniz bazı sebze, meyve ve yoğurdu tolere ediyorsa, hayvansal protein kaynağı olan yumurta veya kırmızı et zaman içinde kademeli olarak tamamlayıcı gıdalarına eklenebilir.

Tamamlayıcı besinlere ek olarak artık bebeğinize su vermelisiniz. İlk 6 ay mutlaka bebeğinize anne sütünün su ihtiyacını karşılayan ekstra su ve ekstra mama vermeye başlamalısınız. Bebekler su içmeye alışık olmadıkları için başta su içmeyi reddedebilirler. Ama genellikle bir süre sonra alışırlar. Midede gereksiz şişkinliğe neden olacağı için asla aç karnına su verilmemelidir. Bebeğin susadığını hissettiğinizde veya yemeğin sonunda verilmelidir. Kaşık, bardak ve suluk kullanarak su verebilirsiniz.

Katı yiyecekler yemeye başladıktan sonra karşılaşacağınız en yaygın sindirim sıkıntısı kabızlık olabilir. Daha önce çok rahat kaka yapan bebeğinizin birden fazla ittiğini, geç kaka yapmaya başladığını ve kakasının sertleştiğini göreceksiniz. Bu normal bir süreçtir. Katı yiyecekler yemeye başlayan bebeklerin kakası biraz daha koyulaşır ve sertleşir ve bebekler kabız olmaya eğilimlidir. Bebeğinizi bol bol emzirmek dışında su kaynağına da dikkat etmeli ve sebzelere zeytinyağı koymayı ihmal etmemelisiniz. Ayrıca pirinç, patates, muz gibi kabızlığa neden olabilecek besinler yerine armut, kayısı, erik vb. besinlerin tercih edilmesinde fayda vardır. Bunun dışında kaka yapmakta zorlanıyorsa bebeğinizin karnını saat yönünde ovalayabilir veya ayaklarını biraz geriye iterek egzersiz yapabilirsiniz. Sıcak suda oturabilirsiniz. Tüm bunlara rağmen iki-üç hafta içinde kabızlık düzelmezse doktorunuza danışabilirsiniz.
 

Tamamlayıcı gıda başlangıç ​​programı nasıl olmalıdır?


Tamamlayıcı gıdaları başlangıçta anlamaya yardımcı olabilecek ilk birkaç hafta için beslenme düzeni aşağıda verilmiştir. Tabii ki, bebeğinizin size verdiği tepkilere bakarak bu çizelgeye devam etmek her zaman en iyisidir. Çünkü her bebek farklıdır. Bazı bebekler tamamlayıcı gıdaları çok kolay kabul ederken, bazı bebekler ek gıdaları kabul etmekte zorlanırlar ve uzun zaman alırlar. Ama yine de, bebeğinizin ana öğününün anne sütü olduğunu ve tamamlayıcı besinlerin sütün tamamlayıcısı olduğunu unutmayın. Bu sürecin özü sabırlı olmak ve bebeğinizin duygularını gözlemlemek ve ona göre hareket etmekti.

Bu şekilde sebze veya meyve kullanarak başlayabilirsiniz. Burada sebzeli ilk 14 gün örnek olarak verilmiştir. Her yeni ek gıda 3 günlük aralıklarla eklenir. Daha sonra diğer yeni yiyecekleri eklemeye devam edebilirsiniz. Günlük alınması gereken toplam ek gıda miktarı iki küçük kavanoz (2x125 ml)'dir. Bebeğiniz tolere ettikçe ek gıda miktarı artırılmalıdır. Her bebek farklı miktarlarda tamamlayıcı yiyecekler yiyebilir. 6-9 aylık bebekler için 2 küçük kavanozun yeterli olduğunu unutmayın.
  • Günde 1 ila 2 çay kaşığı patates püresi
  • Günde 3-4 çay kaşığı patates püresi
  • gün 40-60 ml patates püresi,
  • gün 40-60 ml patates püresi + 1-2 tatlı kaşığı havuç püresi
  • gün 40-60 ml patates püresi + 3-4 tatlı kaşığı havuç püresi
  • gün 60-80 ml havuç püresi ve patates karışımı
  • gün 80-100 ml patates veya havuç püresi + 1 tatlı kaşığı pirinç
  • gün 80-100 ml patates veya havuç püresi + 1 çay kaşığı pirinç
  • gün 80-100 ml patates püresi, havuç, pirinç karışımı
  • gün 80-100 ml patates, havuç, pirinç püresi + 1-2 tatlı kaşığı yoğurt
  • gün 80-100 ml sebze püresi + 3-4 yoğurt
  • gün 80-100 ml sebze ve tahıl püresi ve 80-100 ml yoğurt + 1-2 kaşık elma
  • gün 80-100 ml sebze ve 80-100 ml yoğurt + 3-4 kaşık elma püresi
  • gün 80-100 ml sebze, 80-100 ml yoğurt, 40-50 ml elma püresi

LÜTFEN DİKKAT!!!

Kolay anlaşılması için bu tabloda belirtilen ek gıda miktarları ortalama değerlerdir. Her bebek farklıdır. İlk ayın sadece bebeğinizin ekstra gıdalara alıştığı ay olduğunu unutmayın. Bazı bebekler tamamlayıcı yiyecekleri itiraz etmeden yerken, bazı bebekler bu konuda daha seçicidir ve buna itiraz edebilirler. Bu miktar ek gıda tüketmek zorunda değildir. Bebeğinizin duyguları her şeyden önemlidir. Tamamlayıcı gıdalarda ısrar etmek bebeğinize yarardan çok zarar verir. Bebeğinizin ilk yılında ana öğününün anne sütü olduğunu unutmayın. Tamamlayıcı besinler sadece sütün tamamlayıcısıdır.
 

GÜNLÜK YEMEK PLANLAMASI (6 AY SONRA)


Bebeğiniz anne sütü almıyorsa bu rejimde anne sütü yerine doktorunuzun önerdiği mama yani bebek maması kullanmalısınız.

Bebek besleme tablosu
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum